Cel ogólny: Wykorzystywanie i tworzenie okazji do poznawania rzeczywistości przyrodniczej przez obserwowanie, eksperymentowanie i odkrywanie oraz poszerzanie wiedzy na temat zwierząt przygotowujących się do zimy.
Zadania edukacyjne:
- Zapoznanie z darami jesieni – rozróżnianie i nazywanie warzyw i owoców, wyodrębnianie ich charakterystycznych cech (kształt, barwa, smak i zapach), różnic w wyglądzie, sposobów ich przechowywania i spożywania.
- Doskonalenie wiedzy na temat przetworów przygotowanych z owoców i warzyw.
- Poszerzanie wiedzy na temat zwierząt przygotowujących się do zimy.
Współpraca z rodzicami:
- W czasie wspólnych spacerów, zakupów zwracanie uwagi na owoce i warzywa znajdujące się w sklepach lub na targu, na ich cechy charakterystyczne (kształt, kolor, wielkość) oraz ich przeznaczenie.
- Wspólne przygotowywanie owoców i warzyw do zup i sałatek, ozdabianie kanapek oraz zachęcanie dzieci do spożywania ich na surowo.
- Wspólne obserwacje zwierząt w parku przygotowujących się na nadejście zimy.