18.10.2021 - 29.10.2021 - "Gdy my szykujemy przetwory z owoców i warzyw na zimę, zwierzęta gromadzą swoje zapasy, by przetrwać tę mroźną porę roku"

Cel ogólny: Wykorzystywanie i tworzenie okazji do poznawania rzeczywistości przyrodniczej przez obserwowanie, eksperymentowanie i odkrywanie oraz poszerzanie wiedzy na temat zwierząt przygotowujących się do zimy.

Zadania edukacyjne:

  • Zapoznanie z darami jesieni – rozróżnianie i nazywanie warzyw i owoców,  wyodrębnianie ich charakterystycznych cech (kształt, barwa, smak i zapach), różnic w wyglądzie, sposobów ich przechowywania i spożywania.
  • Doskonalenie wiedzy na temat przetworów przygotowanych z owoców i warzyw.
  • Poszerzanie wiedzy na temat zwierząt przygotowujących się do zimy.

Współpraca z rodzicami:

  • W czasie wspólnych spacerów, zakupów zwracanie uwagi na owoce i warzywa znajdujące się w sklepach lub na targu, na ich cechy charakterystyczne (kształt, kolor, wielkość) oraz ich przeznaczenie.
  • Wspólne przygotowywanie owoców i warzyw do zup i sałatek, ozdabianie kanapek oraz zachęcanie dzieci do spożywania ich na surowo.
  • Wspólne obserwacje zwierząt w parku przygotowujących się na nadejście zimy.