17.10.2022 - 28.10.2022 - Nasze jesienne zbiory w sadzie i ogrodzie

Cel ogólny: Rozpoznawanie darów jesieni jakimi są warzywa i owoce oraz tworzenie okazji do zdobywania wiedzy o ich walorach zdrowotnych.

Zadania wychowawczo-dydaktyczne:

  • Poznawanie nazw i cech charakterystycznych polskich warzyw i owoców; ich kształt, wielkość, kolor, błyszcząca lub matowa powierzchnia, smak, zapach.
  • Poznawanie miejsc upraw warzyw i owoców.
  • Wdrażanie do słuchania i wykonywania poleceń nauczycielki
  • Poznanie warzyw, które jemy w postaci surowej, a które przez ugotowanie.
  • Nabywanie umiejętności mycia warzyw i owoców przed spożyciem.
  • Wdrażanie do wykonywania eksperymentów kulinarnych.

Współpraca z rodzicami:

  • W czasie wspólnych spacerów, zakupów zwracanie uwagi na warzywa i owoce znajdujące się w sklepach lub na targu, na ich cechy charakterystyczne (kształt, kolor, wielkość) oraz ich przeznaczenie.
  • Wspólne przygotowywanie warzyw do zup i sałatek, ozdabianie kanapek oraz zachęcanie dzieci do spożywania ich na surowo.