Cel ogólny: Rozpoznawanie darów jesieni jakimi są warzywa i owoce oraz tworzenie okazji do zdobywania wiedzy o ich walorach zdrowotnych.
Zadania wychowawczo-dydaktyczne:
- Poznawanie nazw i cech charakterystycznych polskich warzyw i owoców; ich kształt, wielkość, kolor, błyszcząca lub matowa powierzchnia, smak, zapach.
- Poznawanie miejsc upraw warzyw i owoców.
- Wdrażanie do słuchania i wykonywania poleceń nauczycielki
- Poznanie warzyw, które jemy w postaci surowej, a które przez ugotowanie.
- Nabywanie umiejętności mycia warzyw i owoców przed spożyciem.
- Wdrażanie do wykonywania eksperymentów kulinarnych.
Współpraca z rodzicami:
- W czasie wspólnych spacerów, zakupów zwracanie uwagi na warzywa i owoce znajdujące się w sklepach lub na targu, na ich cechy charakterystyczne (kształt, kolor, wielkość) oraz ich przeznaczenie.
- Wspólne przygotowywanie warzyw do zup i sałatek, ozdabianie kanapek oraz zachęcanie dzieci do spożywania ich na surowo.